Open tuinen weekend
Groei & Bloei, dé ideeënmotor voor je tuin


Jaarlijks stellen particulieren halverwege juni een weekend hun tuinen open voor bezoekers. De organiserende partij op de achtergrond is Groei & Bloei; de tuinbezitters nemen zelf de rol van gastheer/vrouw op zich voor het geïnteresseerd publiek.


Hoe is dit evenement eigenlijk ontstaan?

Marika Kerstens, bestuurslid Groei & Bloei: “Het bezoeken van particuliere tuinen is echt een traditie. Groei & Bloei bestaat 150 jaar als vereniging van tuinliefhebbers. Het bezoeken van tuinen levert inspiratie en uitwisseling van kennis over onderhoud en aanleg. Voor sommige particulieren is het mogelijk om het hele jaar bezoek te ontvangen. Daarnaast is er het open tuinen weekend, waarin vele tuinen extra open zijn.”


En jullie samenwerking met het Aalsmeer Flower Festival?
“De samenwerking tussen Groei & Bloei en het Aalsmeers Flower Festival bestaat uit het wederzijds bekendmaken van elkaars activiteiten. De activiteiten sluiten goed op elkaar aan en bieden voor het publiek voor ieder wat wils.”


Ziet Groei en Bloei het hebben van een tuin als hobby rooskleurig in?
“Groei en Bloei ziet een ontwikkeling in de belangstelling voor tuinen. Aan de ene kant is de interesse voor groen en een groene tuin gegroeid. De aandacht voor de klimaatverandering vraagt aandacht voor het vergroenen, stenen eruit en groen erin. Ook de interesse van jonge mensen voor groen groeit. Aan de andere kant zien we dat mensen voor makkelijk en onderhoudsarme tuinen gaan, die geheel bestraat zijn…”


Dus overwegend rooskleurig maar niet overal is het rozengeur en maneschijn. Gelukkig zijn de open tuinen dé ideeënmotor voor groene en bloeiende tuinen die ook voor het gezonde leefklimaat een schot in de roos zijn.

 

Tekst: Joke van der Zee

Foto: Arjen Vos