Première film over vermaarde Bloemen-vaktentoonstelling


In Aalsmeer roept de Internationale Bloemenvaktentoonstelling nostalgische gevoelens op. De tentoonstelling, vermaard tot in verre buitenlanden, vond steevast plaats in november en toonde het allernieuwste in de tuinbouw. De Bloemenvaktentoonstelling is weer springlevend! Er is namelijk een film over gemaakt. De première van deze film: ‘Van Bloemenvak via Horti Fair tot Stimuflori - zestig jaar Aalsmeerse bloemen- en plantententoonstellingen’, is zelfs de aftrap van het Aalsmeer Flower Festival 2022. Hermen de Graaf (van De Graaf & Van der Zande) zet zich in voor Stimuflori, de projectorganisatie van Stichting Fonds, die innovatie ín en promotie vóór de sierteeltsector bevordert.

Het verleden van de ‘Bloemenvak’ is roemrijk, toch?
“De eerste Bloemenvaktentoonstelling Aalsmeer werd gehouden in 1962 in de toenmalige CAV. Al snel groeide de tentoonstelling uit tot hét evenement van en voor de Nederlandse bloemisterijsector, later zelfs de internationale bloemen- en plantenbranche. In 1999 werd de laatste ‘International Flower Trade Fair’ in Aalsmeer gehouden. Die had in meters de omvang van acht voetbalvelden en telde 500 deelnemers uit 37 landen! De tentoonstelling werd daarna onder de vlag van de Horti Fair gehouden in de RAI, samen met de tuinbouwtechniekbeurs NTV.”
 
Er komt een eerbetoon aan tuinbouwingenieur Csizik?
Aan de ‘prijsvragen’ als onderdeel van de tentoonstelling deden kwekers uit de hele wereld mee. “De 'stand die de hoogste bijdrage leverde aan het welslagen van de tentoonstelling’ kreeg vanaf 1987 de A.P. Csizikbeker. Dat was een eerbetoon aan de eerste hoofdarrangeur van de Bloemenvaktentoonstelling, de uit Hongarije afkomstige tuinbouwingenieur die zich in de jaren twintig van de vorige eeuw in Aalsmeer had gevestigd. Volgend jaar komt er in het Flower Art Museum een grote expositie van de bloemenaffiches die Csizik heeft verzameld als internationaal actieve arrangeur”, aldus Hermen.

 

Tekst: Joke van der Zee

Foto: 'still' uit de vaktentoonstellingsfilm